Idem(o) u planine, idem(o) do Jahorine

Volim biti u pokretu, zujati, vozikati se i svaki dan probati nešto novo, ALI ljubitelj dugih odlazaka na more nisam. Na planinu još manje. 

Nikad u životu nisam stala na skije nit’ mi pada na pamet i ako iz nekog razloga moram na planinu (a dešavalo se da baš moram) onda su to verzije da sjedim u restoranu i gledam druge dok se smrzavaju (zato vam o restoranskoj ponudi širom BiH mogu napisati kilometar tekstova i preporuka).

Međutim, kako to obično biva, za sve što sam u životu rekla da ne volim, neću i “ne pada mi napamet” obije se o glavu brzinom svjetlosti. Dobro, a i loše.

U ovom slučaju više nego dobro jer sam se potpuno i apsolutno zaljubila u ljetnu verziju Jahorine.

Ljetnu verziju? DA, ljetnu verziju i OC Jahorina ponudu za koju nisam ni znala da postoji (ovo pripisujemo činjenici da sam ipak dijete sa sela koje je došlo u veliki grad pa tek sa 30 godina saznajem šta sve ima i može da se radi na planini osim da se skija zimi).


Hoćemo li na ručak?

U proteklih nekoliko godina svi moji odlasci na Trebević, Bjelašnicu, Jahorinu ili eventualno malo dalje na Vlašić su bili da skoknemo na ručak vikendom ili strogo poslovne prirode ako je u pitanju trening, seminar, konferencija ili eventualno aktivnost kroz neki XY projekat.

Zašto? E pa i ja se pitam upravo to, naročito ako uzmemo u obzir i to da živim na cca. pola sata vožnje od Jahorine.

SHAME ON ME

Ako ste iz Sarajeva, imate cca. 30-40 kilometara.

Od zeničke regije i Mostara 100+ dok od Banjaluke do Jahorine treba prebaciti 230. Naudaljenija je svakako Krajina, a posebno Bihać pa ako s tog dijela BiH dolazite onda ipak planirajte posjetu duže od tri dana.

Igrom slučaja, išla sam sa svih tih krajeva upravo na Jahorinu i ne mogu reći da su putevi nešto za pohvaliti već hajde da kažem(o) da su zanimljivi.

Gdje (pre)spavati i šta (po)jesti?

Kad i ako ste se odlučili provesti vikend baš na Jahorini onda o ponudi smještaja ne trebate brinuti, jer logično da imate raznoraznih mogućnosti za to na jednoj planini koja od turizma živi. Iako postoji dosta portala koji vam već serviraju ponudu i cijenu, uvijek možete i sami nabaciti organizaciju, kako puta tako i smještaja. Google je čudo!

Nisam imala priliku da budem u nekim manjim, privatnim verzijama kao što su vikendice već uvijek u nekom od hotela, ali to je svakako nešto individualno i u skladu sa ličnim potrebama (a Bgm i budžetom). Prije nekoliko godina mi nije bilo toliko važno gdje spavam, ali što sam starija to sve više uviđam potrebu i te vrste komfora.

Hotel “Lavina” je bio moj izbor ovaj put jer nikad prije nisam bila. Cjenovno je prihvatljiv u i van sezone, a ako malo ispratite ponudu na portalima kao što su Ekupi ili Ludi popust možete pronaći korektne ponude i aranžmane. Potrebno je samo malo vremena da se sve istraži i pripremi, a uživanje je neizbježno. Hotel “Lavina” kao i svaki drugi ima u ponudi sobe, manje ili veće apartmane, deluxe verzije, a JA SAM KUPLJENA na prvu loptu crnom verzijom. Sve i da nešto ne valja, svoj na svom sa bojom.

Šalu na stranu, ponuda hotela je stvarno OK i svako može za sebe da pronađe odgovarajući tip smještaja. Budući da je ljetna sezona, logično je da će doček biti voćkice i povrćkice, ali svakako planiram u narednom periodu ispitati kako to planina izgleda i šta može da se radi kroz svako godišnje doba. A može!

Hrana u hotelu je standardna i valjda ne treba da držim crveno slovo na tu temu već da znate gdje-šta-kako. Ono što bih spomenula je da je u pitanju “standardna” ponuda kao u 99% hotela pa AKO imate neke posebne zahtjeve i pitanja morate naknadno, unaprijed da pitate i provjerite.

U sklopu hotela je SPA i welness, korištenje je uključeno u cijenu aranžmana koji izaberete, a pored tog možete na recepciji da se dogovorite za druge, vannastavne aktivnosti. Ono što se meni posebno sviđa je upravo to; reći će vam ljudi šta ima-nema, može-ne može da se organizuje i da objasne do u svaki detalj. Ono što me često odbijalo da se vratim negdje na neku destinaciju je činjenica da dođem i smorim se jer jednostavno nema nekog dodatnog sadržaja, odnosno ima sadržaja, ali vam isti niko i ne (po)nudi kao dodatnu opciju.

Mene su odmah uputili u jednu od najpopularnijih aktivnosti, a to je obilazak Jahorine na quadovima i apsolutno nije bilo ni jednog trenutka predomišljanja da li ću da isprobam ne samo to već sve što se nudi, kad sam već tu.

Panoramska vožnja quadovima je iskustvo per se o kom ću pisati posebno jer DA , toliko sam oduševljena.

Šta dodatno (u)raditi?

Odgovor na ovo pitanje je svašta jer zaista, u sklopu  OC Jahorina možete isplanirati ne samo dva-tri već i više dana, a da vam uopšte ne bude dosadno. Ako ste se odlučili samo i isključivo za uživanje bez da prstom pomjerite onda imate na raspolaganju svjež, čist, planinski vazduh uz kafu, laganu muziku i dobru hranu. Ponuda kafića na samoj planini je u sklopu hotela, ali isto tako imate na raspolaganju Olimpijski bar  na vrhu Jahorine do kog možete pomenutim quadovima ili žičarom za ovu opuštenu verziju.

Bez obzira za koju verziju ste se odlučili, manje ili više adrenalinsku tek na vrhu planine se nastavlja dodatna zabava, opet u verziji za koju se odlučite; da preležite cijeli dan u baru i ispijate kafu, odete u šetnju ne tako zahtjevnim terenom (i usput uberete pokoju borovnicu koje je Jahorina PREpuna) ili isprobate pedaline na jezeru.

Ako se odlučite za vožnju quadovima možda vam se posreći da vidite i ergelu konja na jednom dijelu puta, a ako vam je plan samo da odmarate nemojte preskočiti makar da malo pedalinate jezerom.

Na vrhu imate dostupan zip line (koji nažalost zbog stanja i operisane kičme nisam mogla da probam) a “spust” nazad ipak da isprobate bob stazu ako ste već do vrha stigli žičarom.

Na  WEB sajtu možete pronaći više informacija o svim dostupnim sadržajima, aktivnostima, događajima, ali isto tako i cjenovnik pa da na vrijeme znate da se izbudžetirate.

U planine mimo zime

Jahorina ljeti me kupila za sva vremena i apsolutno žalim nad činjenicom da nisam do sad više vremena provodila, posebno ljeti kad je u gradu milijardu stepeni.

Odlasci na planinu zimi su me odbijali jer zimu i skijanje ne volim, ali bijeg ljeti je nešto što će postati redovnija aktivnost. Bez obzira na činjenicu da sam u Sarajevu i da se uvijek mogu vratiti kući, ipak biram provesti više dana u komadu što i vama preporučujem jer ima toliko tog da se isproba da je nemoguće u jednom danu, a MNOGO je isplativiji vikend aranžman od vozikanja gore-dole.

Nisam stigla da isprobam ni 30% onog što se nudi, ali jedva čekam da iz vikenda u vikend nadoknađujem sve propušteno, a onda u jesen dodatno utvrdim gradivo.