Amra u Zemlji čudesa #doziviBiH

Kad bi dan trajao 48 sati ili kad bi se nekako moglo u ova 24 ne spavati i samo tipkati onda bih MOŽDA i stigla da vam ispričam i predstavim sve  ljude koje sam upoznala u proteklih nekoliko mjeseci.

Ne mislim (pre)stati jer su upravo ti kreativni, proaktivni i pozitivni ljudi svjetlo na kraju tunela i prava infuzija pozitive.


Amra i ja smo komunicirale na Facebooku, Instagramu, razgovarale telefonom o svemu i svačemu, ali smo za njenu lijepu priču ipak čekale bolje uslove pa da se vidimo i (po)pijemo kafu.

I onda ja, ljuta Krajina, dođem u Sarajevo i njoj koja je tu cijeli život pokažem mjesta za koja nije ni znala. Ništa neobično jer sam i ja cijeli život baš u toj ljutoj Krajini, a toliko malo znam.

To je jedan od razloga zašto sam se upustila u #doziviBiH avanturu; toliko malo ili uopšte ne znamo, a toliko je lijepog, pozitivnog i vrijednog svuda oko nas; ZA nas  i za druge.

U zemlji čudesa

Od “malih nogu” je u radionici jer joj je otac modelar obuće i kaže da je to (od)uvijek bilo zanimljivije od škole. Završila je Gimnaziju i Pravni fakultet ali je zanat bio, jeste i ostao njena najveća ljubav. Svoje prve torbe je kreirala i (sa)šila u očevoj radionici.

Ta ljubav je o(p)stala sve do danas i u svom ateljeu se bavi izradom obuće, pokućnica, torbi, novčanika i različitih modnih dodataka. U izradi koristi pravu i eko kožu, krzno, svilu, kaučuk, a neki komadi nakita su izrađeni od kamena i metala.

Njeni proizvodi su spoj umjetnosti i zanata; umjetnost po pristupu i originalnim rješenjima, a zanat po preciznosti izrade.

Bosanac, Bosančica, Bhome, Vile?!

Ko su Bosanac i Bosančica i šta su Vile?

To su Amrine kolekcije pokućnica koje ručno radi od prave  i eko-kože. Iako je kolekcija VILE moja omiljena i te pokućnice nosim gdje god (o)krenem, moram priznati da je ono što me prvo privuklo i zbog čega sam odlučila da (na)pišem baš ovu priču je kolekcija Bosanac i Bosančica.

Iako svi Wonderlands secret modeli imaju taj poseban, “bosanski” štih i podsjećaju na neka stara vremena, Bosanac i Bosančica su posebno posebni jer su rađeni inspirisani bosanskom tradicionalnom obućom iz 19 vijeka.

Mi smo zaista najljepša zemlja, a najružnija država na svijetu. Imamo tako lijepu, pozitivnu, bogatu i neosporivu historiju. Imamo stećke i spomenike, parkove prirode. Imamo predivna mjesta za posjetiti za koja bi John iz Teksasa, Hans iz Minhena i Greta iz Osla ubili.

Upravo iz tog razloga je BHome kolekcija na prvi pogled ukrala moje srce; Amra je za tu kolekciju inspiraciju pronašla u samo jednom malom djeliću prebogate historije, prenijela na papir, a onda i oživjela.

Mogla bih sad da vam postavim gomilu fotografija Amrinih rukotvorina, ali je mnogo jednostavnije da se sami uvjerite u to tako što ćete potražiti Wonderlands secret na društvenim mrežama.

Amra je jedna izuzetno ljubazna i susretljiva osoba, odgovoriće na sva vaša pitanja i nedoumice, izaći će u susret za vaše ideje ili zahtjeve, a možda se vi baš kao ja “nađete” pa kliknete sa njom za neku novu priču.

(p)Ostanite (pro)aktivni!

Nekad je baš teško slijediti svoje snove i želje ako nemate podršku okoline. Mnogo je lakše uz podršku i razumijevanje i deset puta teže kad to izostane, ALI je na kraju dana slađe.

Niko nije rekao da će biti lako, ALI odustajanje nije i ne smije biti opcija čak i onda kad vam se čini da su svi protiv vas jer, bez rizika nema profita. Ukoliko stvarno imate ideju i istinski vjerujete u nju i ako se svakodnevno trudite da istu ostvarite onda uspijeh ne može, ne smije i neće izostati.


*Ova priča je dio #doziviBiH projekta a koji se realizuje uz podršku USAIDa u okviru IMEP programa koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH*