(do)Životna uspomena #doziviBiH

W O W!

Eto tako i nikako drugačije ne mogu da krenem sa pisanjem ovog teksta jer zaista, WOW!

U moru patika, torbica, šnalica i pomadica HOP pa nož(evi), ali baš kao i ostale #doziviBiH priče i ova je posebna, drugačija, specifična…


Konstantno visim na Internetima da pronađem što zanimljivije primjere, priče, proizvode, ljude, ali Nemanju nisam (pro)našla u bespućima interneta već sam za njega čula sasvim “slučajno” (iako smo već odavno apsolvirali da slučajnosti nisu slučajnosti i da ne postoje već da se sve dešava s razlogom).

Još uvijek ne mogu i ne znam da vam objasnim šta je to “nešto posebno” u ljudima i njihovim pričama na osnovu čega biram o kome da pišem, ali jednostavno TO nešto me inspiriše.


Ko je i šta SVAROG?

SVAROG je u slavenskoj mitologiji bog vatre i neba, svega na zemlji i prvo božanstvo sunca kod Slavena, ALI ovaj SVAROG nije to o čemu ću vam pisati već nešto sasvim drugo.

SVAROG je jedan Nemanja iz jednog Novog grada sa jednom jako interesantom životnom pričom koja me toliko privukla da sam jednostavno morala da vam pišem i pričam o njemu.

Nemanja je veći dio svog života proveo u radioni, ali ne kovačkoj budući da mu je otac bio profesionalni vozač već kaže da je u njihovoj kući radionica bila nešto logično i osnovno…


Nemanja je Rak koji u podznaku ima Škorpiju, a interesovala ga je forenzika, upisao i uspješno završio medicinsko-laboratorijski inženjering i sad izrađuje luksuzne noževe u Novom gradu.

Da, dobro ste pročitali; sve to i puno više je Nemanja sa svojim Svarog noževima zbog kojih je odlučio staviti tačku na već pomenutu radionicu, posao u struci i sve ostalo, a posvetiti se samo i isključivo izradi noževa.

Voljela bih da mogu da vam dočaram promjenu u glasu i sjaj u očima dok je pričao o cijelom procesu izrade, posebno dok mi je objašnjavao kako uživa svaki put kad dobije neki poseban zahtjev ili mu se ukaže prilika da radi sa novim materijalima, napravi nešto drugačije, neobično.

Svaki nož je posebniji od prethodnog.

Kaže da izrada noževa nikad nije bio posao kao posao već oduvijek dio njega i da na to gleda kao na način života. Čak i u vrijeme Korone je radio sa jednakim intenzitetom, a ono što mu je najviše nedostajalo su druženja sa drugim ljubiteljima noževa, sajmovi, izložbe…

Svaki nož je priča i priča priču. Od onih za lovce koji ih aktivno koriste preko primjeraka za kolekcionare pa sve do poklona za jednu ženu koja posebno uživa u lovu na divlje svinje i za koju je Nemanja izradio nož koji je bio poklon kolega iz njene firme.

Prilikom izrade, Nemanja vodi računa o svakom pa i najmanjem detalju i dok ne bude potpuno siguran u njegovo savršenstvo nož ne napušta radionu.

Uživa povjerenje ljudi širom svijeta jer njegovi noževi su putovali svuda, a ako je suditi po svemu što sam čula i vidjela, tek će da putuju i tek će za njih da se (pro)čuje.

Ako vam nekad zatreba nešto posebno, specifično, autentično, sebi ili nekom drugom onda Svarog

Ako vam nekad zatreba poklon za nekog ko ima sve, opet Svarog

Ako vam nekad zatreba uspomena opet Svarog   

jer ovo nisu noževi, nije oruđe ni oružje, ovo je čista umjetnost.


*Ova priča je dio #doziviBiH projekta a koji se realizuje uz podršku USAIDa u okviru IMEP programa koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH*