Moram, moraš, moramo.

Ako iko, ja sam prva u redu da na svako “MORAŠ” reagujem sa “će da vidimo” i moranje u mom slučaju nikad nije donijelo neki dobar rezultat. Ali, ajde da ostavimo karakterno inaćenje po strani, ajde da nam ovo MORAŠ bude kao ono mamino ultimativno objašnjenje “ZATO ŠTO SAM JA TAKO REKLA”.

Može?


Oktobar je u cijelom svijetu poznat kao mjesec borbe protiv raka dojke i mjesec posebniji od svih ostalih kad se dodatno aktiviramo oko podizanja svijesti na tu temu.

Ne, nisam to prošla i nadam da se neću.

Ne, čak ni u bližoj okolini ne poznajem nekog ko se borio sa tim i nadam se da neću.

Ne, nemam u porodici nekog ko je imao rak dojke pa da se plašim kako su mi veće šanse da ga i ja dobijem.

Da, suosjećam sa svim ženama bez obzira na sve navedeno i svi bismo trebali.

Zar treba da čekamo da se desi tragedija pa da se aktivira osjećaj empatije?

NE!


Voljela bih da mogu reći da smo samo mi žene sklone zanemarivanju samih sebe ali i muškarci su. Generalno (je)smo. Uvijek i za sve ćemo naći vrijeme i razumijevanje osim za sebe. Sve dok ne zaboli. Ili ne postane (pre)kasno. Jedna od prvih i osnovnih stvari koje svaka od nas može uraditi je samopregled. 

Ne košta, oduzima maksimalno 5 minuta vremena  i to ne svaki svaki dan, biće dovoljno i jednom sedmično. Mjesečno. IKAKO! 

To su moje grudi i moje tijelo, ja ga poznajem bolje od ikog i ja mogu da primjetim da nešto ne štima. Osluškujte same sebe, šta je to što vam odgovara ili ne odgovara, da li je nešto drugačije i ako da – ŠTA? Možda su žlijezde, možda je bol od previše tereta, napora, možda je nešto drugo, treće, peto ili sedmo. Možda je ništa a možda je svašta.

Dajte mi samo jedan dobar razlog zašto svako jutro prije polaska na fakultet, posao, van iz kuće/stana ne biste stale pred ogledalo, podigle ruku i ispitale ima li nešto novo? Evo, ja sam prije par dana saznala da imaveće grudi. Ne čudom već količinom pojedene čokolade proteklih mjeseci koja se, Bogu hvala, prelila na pravo mjesto. Ali nisam našla kvržice ni zadebljanja, nisam primjetila nešto neobično. Uplašila bih se da jesam. Plašim se svaki put kad to radim. Ja se plašim svakog novog vađenja krvi i analize, plašim se svakog doktora ali strah nije i ne smije biti razlog odustajanja.

Prevencija je pola zdravlja.

Rak dojke nije smrt.

Rano otkriven rak je tretabilan i izlječiv.

Rak je borba ali nemojte se iste plašiti!

Važno je da same o sebi vodite računa jer ako vi to ne budete (u)radile – ko će? Još jednom vas najiskrenije molim, kao žena ženu, osoba osobu, kao neko o prolazi pakao sa bolesti protekle tri godine – VODITE RAČUNA O SEBI. Nemojte biti ja, nemojte se zanemarivati. Nemojte prestati sa brigom kad se stanje stabilizuje i kad prestane da boli. Nemojte!

Ali isto tako, nemojte da u blagoslovu toga što ste zdrave zaboravite, zanemarite i odbacite one koje to nisu. Podržite ih, pokažite razumijevanje i poštovanje. Bez obzira zdrave ili ne, trgnite se i budite dio ove priče; budite dio oktobra na bilo koji način pa makar to bilo da odete na kafu i saslušate nekog ko se borio ili bori sa bolesti. Slušajte, istinski, nemojte samo da je na jedno ušlo a na drugi izašlo već zaista slušajte. Važno je. Meni, tebi, Mari, Jasmini, Amili, Svetlani, Matei, VAŽNO NAM JE da zaista slušate o tom što se dešava a ne samo da zadovoljite neki kodeks lijepo ponašanja.


Iz godine u godinu sve više brendova i kompanija učestvuje na neki način i podržava oktobar kao takav. Sve više medijskih ličnosti, instagram zvijezdi i zvjezdica, blogerki, influenserki učestvuje u priči o podizanju svijesti kad je u pitanju borba protiv raka dojke. Iako ih ima mnogo, ja bi izdvojila tri, meni jako draga projekta ove godine čiji sam dio i nadam se da ću ostati.

 

ELLA VODA

Ella voda, osim što je generalni sponzor i neko ko podržava i projekat “Race for the cure” je ove godine proizvela posebnu, limitiranu seriju bočica vode sa rozom vrpcom a koja označava da kupovinom upravo TE bočice vode donirate 10% za Ella charity fond. Sva prikupljena sredstva od prodaje će ove godine biti iskorištena za kupovinu mobilnog mamografa. Mobilni mamograf će biti iskorišten da se obezbjede pregledi svim ženama, pa i u onim najzabačenijim dijelovima države. Da, nažalost, takva smo država gdje nam žene ne idu doktorima jer se plaše, jer ih je stid, jer nemaju mogućnost pregleda, jer je skupo pa često i nedostupno!

Bočica vode košta pola marke i nešto što je svaka od nas može da uradi za “ovu drugu”. Možda ne svaki dan ali barem jednom sedmično u toku ovog mjeseca. Nekako. IKAKO!

 

AVON

Avon je jedna od društveno-odgovornih kompanija koja se ovim pitanjem bavi konstantno, tokom cijele godine ali se u oktobru dodatno aktiviraju. Ono što posebno volim i cijenim je cijela ta priča o osnaživanju žena i podršci koju pružaju, na različite načine, kroz različite projekte sa različitim stvarima i zaista jestu KOMPANIJA ZA ŽENU!

U katalogu i kod svojih Avon dama možete pronaći proizvode čijom kupovinom direktno učestvujete jer sav prikupljeni novac ide u Avonov fond koji se dalje raspoređuje na različite projekte. Ono što mi kupimo služi nama i u našoj državi, našim ženama.

Ove godine je u pitanju jedan posebno poseban i zanimljiv projekat “Ne čekaj, čekiraj” a riječ je o interaktivnoj web stranici cekiraj.ba

Da biste na najbolji način saznali o čemu je riječ, potrebno je da ovu stranicu otvorite sa svog mobilnog telefona jer ćete samo tako doživjeti potpuno iskustvo korištenja i shvatiti koja je poenta. Naime, nakon otvaranja sa nekim od smarfon uređaja možete saznati koja su to tri ključna koraka i načina i kako ispravno uraditi samopregled dojki. Skoknite na sajt, odradite sve korake i nastavite sa čitanjem dalje. Odvojite 7 minuta svog dragocijenog vremena u toku dana i pokušajte – ako do sad niste imale priliku i niste znali koji je ispravan način samopregleda evo baš baš zanimljivog načina da pogledate i naučite.

 

MANGO

I Mango ove godine učestvuje na zanimljiv i poseban način koji mi se jako dopada i nisam mogla da to preskočim.

U Mango radnji ili putem instagram profila mango_banjaluka možete da kupite neseser, majicu ili duks koji su dio posebne, limited edition kolekcije i čijom kupovinom direktno učestvujete u prikupljanju novca koji će biti upućen Savezu žena ISKRA, odnosno ženama koje se trenutno bore upravo sa ovom opakom bolesti. Ne samo da nije lako biti bolestan već je dodatno otežavajuća okolnost biti bolestan u Bosni i Hercegovini gdje ti najosnovnija sredstva nisu dostupna a kamo li šta drugo. Upravo iz tog razloga, svaki vid finansijske pomoći ovom ili nekom drugom udruženju je jako bitan.

Osim što možete da kupite neki artikl i tako podržite akciju, možete u Mango radnju da odnesete polovnu ili novu knjigu a koje će takođe biti upućene Savezu žena ISKRA odnosno njihovoj biblioteci.

Treća i najzanimljivija stvar i ono što mi se najviše sviđa je ideja o MANGO PINK PARTIJU!

Budući da smo mi blogerke i kofol influenserke te koje “uvijek nešto dobiju” ovaj put ideja je skroz drugačija i malo su je “zavrtili”. Naime, blogerke, influenserke, kreativci, medijske ličnosti, brendovi i druge kompanije će donirati neke svoje “stvari i proizvode” za MANGO PINK BAZAR. Svi donirani i prikupljeni proizvodi će se prodavati po simboličnoj, nikako originalnoj cijeni a prikupljeni novac ide – pogađate već, Savezu žena ISKRA. Odjeća, obuća. modni dodaci, slatkiši, proizvodi, ovo ili ono, sve što neka od nas smatra da može da se proda biće prikupljeno i izloženo u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci, 31.10.2019 godine a sa početkom u 19:00h.

Bazar neće biti ni čisto izložbenog ni prodajnog ni zabavnog karaktera već kombinacija jednog, drugog i trećeg. Moći ćete da dođete u Muzej i uživate u muzici, koktelčićima, zanimljivoj hrani ali i da kupite mnošto interesantnih stvarčica po simboličnim cijenama i da upravo na taj način učestvujete, podržite i budete do priče o podizanju svijesti i podršci ženama koje su oboljele od raka.

 

Naše malo njima znači mnogo jer sve one koje su zdrave već imaju mnogo a da tog nisu ni svjesne.

Ajde da zajedno podržimo ne samo ove već bilo koju akciju u toku mjeseca oktobra.

Ajde da pokušamo barem pričati više o tom, da vodimo računa o sebi, o svom zdravlju, stanju…

Ajde da budemo solidarne jedna prema drugoj i podrška a ne da se zanemarujemo. Ne može moja borba da bude vaša borba ali može vaše razumijevanje da doprinese tom da imam više volje i želje i da se manje plašima više borim!