Catrice True skin puder

Aaaah recenzije… Recenzije, recenzije, recenzije.

Moja prva prava blogerska ljubav.

Ovaj blog je u stvari i nastao sa i zbog jednog pudera, nekad davno kad su blogovi bili “nešto što pišeš za sebe” i hobi a nikako karijera u šta su prerasli.

I ja se nekakako bavim više društvenim mrežama i stvarno dugo nisam pisala kozmetičke recencije ali sam čvrsto odlučila da u narednom periodu hoću pa ćete na blogu moći (pro)naći korisne informacije a ne samo moja filozofiranja o (be)smislu života.


Volim isprobati nove stvari; od preparativne kozmetike, krpica, šerpi pa sve do hrane.

Jednostavno sam takva.

Kad je u pitanju dekorativna kozmetika, slaba tačka su mi puderi i stvarno sam u proteklih 10 godina, otkad se šminkam isprobala svašta.

Ono čemu sam godinama vjerna i što je dio moje stalne postavke kad su u pitnju puderi je  Revlon Color stay za masnu/mješovitu kožu. To je HG i uvijek ga imam ALI periodično isprobam i druge. Nekad ih kupujem jer su se tek pojavili na tržištu, nekad zbog hajpa na internetima, nekad jer je nešto bilo sniženo… Uvijek imam barem 5-6 različitih sa kojima se igram ali koristim i za različite “prigode”.

Neću u ovom tekstu pisati kako i zašto već ću se fokusirati na, u naslovu pomenuti Catrice True Skin.

Šta kaže proizvođač?

Hidratantna podloga sa hijaluronskom kiselinom i uljem sjemenki lubenice koji pruža savršeno ujednačenu kožu i prirodan, mat izgled lica. Srednje do jako prekrivanje bez osjećaja težine.

Većina PR i prodajnih tekstova koji se mogu pronaći su na ovaj fazon. U stvari, ako malo bolje razmislite nebitno koji brend je u pitanju, svi kao da rade po istoj šemi kad je u pitanju opis proizvoda.

Šta kažu žene?

Žene kažu svašta.

Naravno da ne postoji univerzalno dobar proizvod koji odgovara svima tako da se ne mogu osvrnuti na to iz kog razloga nekom odgovara više, nekom manje a nekom nikako ali ono što sam primjetila u pročitanim recenzijama je da se, barem kad je u pitanju regija kao problem javlja dostupnost, odnosno nedostupnost nijansi.

I nije ovo baš rijedak slučaj kad su puderi u pitanju već zaista mi se nekad čini kao da iz šale uvoze. Bilo je situacija kad smo dobijali najtamnije nijanse čuvenog Healthy Mix Serum pudera a onih svjetlijih nije bilo ni za lijek(a).

Kao da neko odlučuje kako će uvesti nijanse na ECI PECI PEC a ne uzimajući relevantne faktore npr. gdje živimo, kako svjetlu kožu generalo ima stanovništvo itd itd itd. Ima tu raznoraznih faktora koji se primjenjuju “negdje tamo” ali ne i kod nas.

Osim problematičnih nijansi ne postoje neka druga, velika i čoporativna nezadovoljstva, NAPROTIV. Ono što je žene privuklo je realna i pristupačna cijena a ipak ne tako loš puder.

Šta kaže MaajaM?

Catrice True skin dolazi u klasičnoj staklenoj bočici od 30ml sa fensi rose gold čepom i nevjerovatno lošom pumpicom za doziranje.

Ne znam da li je možda samo mene potrefila ta jedna loša s police (što nije nemoguće) ali je pumpica zaista loša.

Zašto je loša?

Zato što nakon “istiskanja” se ne zaustavlja već nastavi i ispušta dalje sam proizvod pa je uvijek potrebno paziti hoće li da ka(p)ne negdje gdje ne treba.

Možda je stvarno samo mene potrefilo ali moram to navesti kao zamjerku kad je pakovanje u pitanju. Inače, dopada mi se ova staklena bočica koja nije teška, čep je dovoljno čvrst a boja mu daje baš fensi trenutak.

Sama tekstura pudera nije pregusta, rekla bih čak da je nešto vodenastija i jako lagana. Svaka od nas na drugačiji način koristi/nanosi sam proizvod ali meni se najbolje pokazao kad ga prvo stavim na gornju stranu šake pa kistićem “zagrijem”, nanesem na lice pa onda dalje “obrađujem” sa ravno rezanim kabukijem.

Iako na “prvu” zbog ove pomenute teksture djeluje kao nešto što i neće pokriti nedostatke na licu, ipak je to daleko od istine. Moć prekrivanja ovog pudera je zaista dobra, ŠTAVIŠE odlična kad je u pitanju jedan ovako povoljan proizvod i drogerijski brend. Iako nisam ljubiteljica slojevitog “mazanja” ovaj puder to može podnijeti tako da sa jednim, dobro odrađenim slojem dobijete srednje prekrivanje a sa dva sloja možete prekriti ne samo sitne već i one malo veće nedostatke na koži npr. stare i sitnije ožiljke od bubuljica.

Ima blag, nenapadan miris koji se ne zadržava dugo na licu već nestaje kroz koji minut. Već sam rekla da je nešto vodenastiji i ako koristite kistove kao što su kabukiji, “upiće” se pa vam u tom slučaju treba veća količina proizvoda.

#030, neutral sand nijansa bi trebalo da bude neutralna ali ipak nije. Ja imam izrazito topao podton kože i fotografija iznad najbolje pokazuje koliko ova nijansa izgleda “žuto” na toplom podtonu tako da bi na neutralnom bilo još gore.

Na fotografiji lijevo možete vidjeti vodenastiju strukuru koju sam vam spomenula. Generalno, moje iskustvo je pokazalo da su puderi sa jačim prekrivanjem vodenastiji; ako su gusti i kremasti onda su jako teški i vidljivi na licu. Catrice True skin najbolje odgovara za normalnu i mješovitu kožu. Možda bi nekoj od vas sa manje masnom odgovarao ali ne u tolikoj mjeri i ne bi se zadržao kao na drugim tipovima kože.

Odozgo prema dole

Uporedila sam ga sa druga dva pudera koje koristim već neko vrijeme; jedan jeftiniji, jedan nešto skuplji ali su svi drogerijskog ranga.

Odozgo prema dole idu: Catrice True Skin u nijansi #030, Revlon Colorstay #180 i Catrice HD Liquid Coverage #020 o kom sam davno pisala recenziju

Skroz lijevo je fotografija direktno na dnevnom svjetlu i vani. U sredini je dnevno svjetlo ali u zatvorenom prostoru a desno je umjetno plavo-bijelo svjetlo u zatvorenom prostoru. Nijedan od navedenih pudera ne oksidira na mom licu pa tako ni Catrice True skin; ostaje kakav jeste.

Kad smo već kod “ostaje” i trajnost mu je jača strana (osim kod masnokožaca).

Prva 4h je jako postojan, kasnije se gubi na masnijim dijelovima lica a ako imate normalnu kožu onda će izdržati i 6, možda 7h, bez da ga popravljate. Samostalno, samo na lice sa kremom. Svaki primer, dodatno setovanje i fiksirnje tu situaciju popravlja i produžava vijek trajanja.

Naravno, prvo nestaje na masnim dijelovima a najviše se zadržava na suvim. Iz tog razloga što se zadržava i baš uvuče u kožu, ne bih ga preporučila djevojkama koje imaju suvu kož lica, mislim da ne bi lijepo izgledalo nakon 2-3h nošenja.

Isto važi da ga ne bih preporučila ni za  izrazito masnu kožu jer će da pobjegne sa lica kroz sat vremena i ništa ne dobijete sa tim.

Moja T-zona je prije nekoliko godina bila daleko masnija i imala sam problem sa puderima da se tu prvo izgube ali s godinama se i to promjenilo pa mi se čak ni nos ne masti kao prije. Naravno, to varira od sezone do sezone, jesam li pretjerala sa pilinzima i maskama, unosim li dovoljno vode itd itd itd ali generalno, stanje kad je sebum u pitanju je znatno bolje nego prije. HVALA NEBESIMA, hormonima i čemu sve ne.


Ovaj puder je dostupan svuda. Doslovno ga viđam u svakoj drogeriji odnosno gdje god postoji Catrice polica i on je tu. 30 ml je cca. 15KM, u koji fening gore ili dole, zavisno gdje ga kupujete a često su tu i popusti na cijeli asortima pa ako pratite akcije, popuste i sniženja onda ga možete pronaći još jeftinije.

Suma sumarum; cijena i kvalitet idu jedno s drugim.

Ako niste sigurne da li će vam odgovarati sam puder ili ne možete da se “uklopite” u neku od ponuđenih nijansi a ne biste da bacate pare, preporučujem da ga prije kupovine probate. Kako? Vrlo lako i jednostavno. Kupite u apoteci plastične kutijice od 5ml ili ih potražite na mjestima kao što je Jumbo i ljubazno zamolite radnice da vam sipaju malo iz tester pakovanja koje imaju. Tako ćete najbolje utvrditi da li vam odgovara ali isto tako ako ne možete da se “uklopite” u nijansu ali vam sve ostalo odgovara onda kombinujte dvije.

Što se mene tiče, ovaj puder stvarno zaslužuje pohvalu i čak nije “koliko para toliko muzike” već ako se uzme u obzir cijena uporedo sa onim što pruža – dobijete puno više!